top of page

הרשות המחוקקת

תפקידי הרשות המחוקקת
כרטיסיות חזרה
הכנסת מונה 120 חברי כנסת והיא בית הנבחרים הישראלי (חברי הכנסת הם היחידים הנבחרים ע"י העם באופן ישיר - עקרון שלטון העם).
הכנסת מייצגת את ריבונות האזרחים ואת העמדות השונות בחברה (בכנסת חברים יהודים, ערבים, דתיים, חילוניים, גברים, נשים, עולים וותיקים - עקרון הפלורליזם).
 
 
 
 
 
 
הכנסת מחולקת לשניים, מן הצד האחד חברי הקואליציה (חברי הכנסת התומכים בממשלה ומנגד חברי האופוזיציה שמתנגדים לממשלה.
 
קואליציה - (לרוב) סיעות הקואליציה מהוות יחד רוב של חברי הכנסת בפרלמנט ומהוות את בסיס התמיכה של הממשלה בפרלמנט. מבוססת על הסכמים קואליציוניים בין הסיעות המרכיבות אותה.

אופוזיציה - סיעות הפרלמנט שאינן שותפות בממשלה. מספר החברים באופוזיציה קטן בדרך כלל ממספר חברי הקואליציה וממחצית חברי הפרלמנט (למעט במצבים של ממשלת מעבר). תפקידי האופוזיציה: 1. לבקר את השלטון / לפקח על השלטון / להציג  לו חלופה  2. ליטול חלק בחקיקה ובוועדות הכנסת.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מליאה - הגוף המרכזי בו נעשית עבודת הכנסת ובו מתקבלות מרבית ההחלטות. חברים בגוף זה כל 120 חברי הכנסת. דיוני המליאה מתקיימים באולם המליאה וההחלטות מתקבלות ברוב קולות של חברי הכנסת הנוכחים בדיון (למעט סוגיות בהן נדרש בחוק רוב מיוחד). הנושאים העיקריים הנדונים במליאה: הצעה לסדר יום, שאילתה, הצעת חוק או הצעת אי אמון.
 
ועדות הכנסת - חלק עיקרי מעבודת חברי הכנסת הוא השתתפות בדיוני ועדות הכנסת (הייצוג בוועדות נקבע על פי גודל הסיעות בכנסת). הועדות דנות בתחומים מוגדרים (למשל: כספים, כלכלה, חינוך, עבודה רווחה ובריאות, מעמד האישה) בוועדות דנים על פרטי הצעות חוק וניסוח שלהן ודיון עם אנשי מקצוע. - תפקיד: ייעול העבודה הפרלמנטרית (בירור פרטים, היוועצות מומחים, שיתוף ציבור).
 

 

תפקידי הרשות המחוקקת

תפקידי הרשות המחוקקת
כתיבת חוקה
פלורליזם ושלטון העם
כתיבת חוקים
מקימים את הממשלה
ממנים את הממשלה
מבקרת את הממשלה
ממנים את הנשיא
כרטיסיות חזרה
bottom of page